Geschiedenis

Sinds 1907 heeft de vereniging vele festiviteiten en gebeurtenissen in Brunssum opgeluisterd met vrolijke muzikale klanken. De ruim een eeuw oude harmonie heeft vele ups en downs gekend in haar bestaan, en is momenteel hard aan het werken aan een groeiende vereniging met een uitdagend muzikaal programma. 

Meer dan 100 jaar geschiedenis is een hoop om over te vertellen. Op deze site vind je pareltjes, Brunssumse verhaaltjes en anekdotes over onze geschiedenis, onze vereniging en bijzondere gebeurtenissen.
Veel plezier!

 

Al zo lang als de Parade in Brunssum is, loopt het HOB in de optocht mee.

Hier vind je een opname uit het jaar 1976! Het hele filmpje is de moeite waard, maar bij minuut 1.52 zie je het HOB!

Zie hier in 2012: een prachtige blauw-witte club komt de Rumpenerstraat aflopen op minuut 5:12

 

 

De optocht daarvoor was in 2008. Daar zie je de optocht vanaf de rotonde bij de Gregoriuskerk. (8:10) 
Heeft u nog filmbeelden of foto's van het HOB in de parade optocht? Stuur ze dan aan ons en wij plaatsen ze op de site! 

"Ik ben in 1954 lid geworden van de Harmonie Kunst en Vriendschap en in 1966 ben ik tot het bestuur toegetreden. Toen begonnen ook de voorbereidingen van het 60-jarig jubileum. Dat was een 4 dagen durend feest, eind augustus, in een heuse circustent op het Lindeplein, daar waar nu het gemeentehuis staat.

Een van de avonden trad het toen bekende orkest 'Boertjes van Buuten' op. De tent was bomvol! Maar tegen het eind van de voorstelling moest onze penningmeester de hele opbrengt afdragen aan het orkest, sterker nog, hij moest nog even snel naar huis om het tekort te kunnen aanvullen. De kas was leeg. We hadden geen cent verdiend, maar wel iets bijzonders geboden aan de Brunssumse bevolking, en dat was het ons waard!"

Jos Janssen

 

De vereniging tijdens het jubileumfeest in 1967

Jos Janssen is oud lid, bestuurslid en voorzitter geweest bij onze vereniging.

 

 

 

 

In 1972 organiseerde we voor het eerst het Gouden Paren Concert. Voorheen moesten we door weer en wind de straat op, vaak met een halve bezetting, om het Gouden Paar te verrassen met een serenade. Ook dat was leuk, maar het werden er steeds meer! Eerst zo'n 3 per jaar, maar in 1972 waren het er al 8. Anno 2015 zijn het er 140.

De Gouden Paren werden destijds opgehaald thuis, met een taxi. Bij het concert verwende we ze met ons concert, koffie en een lekker stuk vlaai. We zijn heel trots dat deze traditie nog steeds bestaat!'

 

'In mijn herinnering ben ik de eerste keer dirigent geworden van het HOB in 1989. Ik weet nog dat ik net mijn rijbewijs had en zodoende vanuit Rimburg, waar ik toen nog woonde, door Anja naar de repetitie werd gebracht. Sjef Sluijpers was de nieuwe voorzitter en ik de nieuwe dirigent. We hebben vaak samen gezeten om te bedenken hoe we deze club van welgeteld 23 muzikanten aan de gang konden krijgen. Maar eerst: hoe krijgen we ze naar de repetitie? Zondagochtend was en is altijd 'the morning after the night before'. Sjef had hier al snel een oplossing voor. Ik had als beeldspraak eens gezegd dat je in deze tijd de mensen er bij de haren moest bijslepen, door te enthousiasmeren, de repetitie aantrekkelijk te maken en als ze goed hun best deden, ze ook te prijzen. Sjef had dit goed in zijn oren geknoopt en zodoende werd op zondagochtend om half elf gepeild wie er nog niet was. Die personen (meestal dezelfde) werden vervolgens uit bed gebeld en... per Taxi-Sluijpers naar de repetitie gebracht! Van de gekke zou je zeggen, maar met een humoristische ondergrond, bedoeld of onbedoeld, is deze samenwerking en opvatting een gouden geweest!

We lieten de leden voelen dat we het belangrijk vonden dat ze er waren, sterker nog: dat we ze belangrijk vonden en dat ze in het geheel hoorden. Dit schiep een band. Aan mij de taak om een orkest zonder zelfvertrouwen, zonder uitstraling te laten spelen. Het eerste concert was, het Gouden Paren Concert, was erg bevredigend door de combinatie van hard werk en plezier! Ik kan me nog herinneren dat bestuursleden die al langer bij de club waren geëmotioneerd raakten.... "Eindelijk, ut löp".'

 

'Hoe  het HOB het HOB werd?

In 1970 fuseerden Harmonie Kunst en Vriendschap en Harmonie St. Vincentius. Er is hard voor gewerkt om dit tot stand te brengen. Zo hard dat ik er 's nachts van wakker lag. Zo is ook de naam ontstaan. Ik maakte mijn vrouw midden in de nacht wakker en zei:'Ik weet de naam voor de nieuwe Harmonie: Harmonie Orkest Brunssum. Afgekort HOB! Mijn vrouw zei alleen maar "Ga slapen, gek!"

Het doel van de fusie was enkel en alleen om te komen tot een financieel gezond korps en een volwaardige bezetting. En dat werd het ook. Ruim 90 muzikanten, 30 leerlingen in opleiding en een drumband van 18 man sterk waarmee wij ons trots konden presenteren. Brunssum wist niet wat het zag!

Uiteindelijk werd hotel Kerkeveld te klein voor dit grote korps, en zijn we uitgeweken naar Unitas.'

 
 

 

 

Verenigingslokaal Gemeenschapshuis Concordia
Bezoek- en postadres      Prins Hendriklaan 386, 6443 AE Brunssum
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Rekeningnummer NL12 RABO 0109 3428 95

KVKnummer                     40186079

 

Lees hier ons Privacy beleid Harmonie Orkest Brunssum 1907